Dünya üzerinde bilinen ilk kağıdın, Çinli bir memur olan Cai Lun tarafından icat edildiği bilinmektedir. Birçok kaynağa göre Lun, ağaç kabuğunu hamur haline getirerek odun kağıdını elde etmiştir.
Dünyanın en eski kağıdı olarak bilinen ve M.Ö.140 yılına ait olduğu düşünülen kağıt, Xian bölgesine yakın bir mezarda bulunmuştur.
Üzerinde yazı olan en eski kağıt ise, Çin Seddi’nde bulunmuş olup, M.S. 150 tarihine ait olduğu düşünülmektedir.
Yapılan araştırmalar sonucunda kağıt yapımında kullanılan malzemelerin uzun yıllar içerisinde değişikliğe uğradığı ve dut ağacı kabuğu, ağaç yaprakları ve pamuk gibi çeşitli materyallerin kullanıldığı görülmüştür.
Kağıdın icadıyla kağıt üretiminin sektörleşmesi arasında ise çok ciddi bir zaman dilimi bulunmaktadır.
Kağıt üretiminin sektörleşmesi, günümüzden yaklaşık 200 yıl önce başlayan ve dünya tarihinin değişmesine neden olan en büyük faktörlerden biri olarak kabul edilmektedir.
Teknolojinin gelişmesi ve ülkelerdeki refah seviyelerinin artmasıyla birlikte kağıt kullanım oranları da yükseliş göstermiştir.
Zaman içerisinde kendine farklı kullanım alanları bulan kağıt, ambalaj sektörünün yükselmesiyle en çok kullanılan malzemelerden biri olmuştur.
Günümüzde hayatımızın hemen her alanında kullandığımız kağıt, ülkelerin gelişmişlik düzeylerinin önemli bir göstergesi haline gelmiştir. Dünyada kağıt endüstrisindeki en büyük üreticiler ise, Çin ve ABD’dir.
İstanbul Ticaret Odası tarafından 2018 yılında yaptırılan bir araştırmaya göre, dünya genelindeki kağıt üretim hacmi yaklaşık 400 milyar dolar civarındadır. Dünya genelindeki tüketimin ise, yaklaşık 400 milyon ton olduğu düşünülüyor.
Türkiye’nin kağıt tüketiminde dünyada 16’ncı sırada yer aldığı ve ülkemizdeki kağıt tüketiminin yaklaşık 6 milyon ton olduğu belirtiliyor. Üretim kapasitesinin ise 3,8 milyon ton civarında olması nedeniyle kağıt ihtiyacımızı yurt dışından karşılamak için her yıl 3 milyar dolar civarında para ödüyoruz.