Ambalaj, ürünü dış etkenlere karşı koruyan, bir yerden başka bir yere taşınmasını kolaylaştıran dış örtü olarak tanımlanabilir. Plastik, karton, folyo, cam gibi birçok malzemeden yapılabilen ambalajın kullanım alanı günümüzde oldukça genişlemiştir.

Teknolojinin gelişmesi ve pazarlama sektörünün sınırlarının genişlemesiyle birlikte ambalaj sektörü de dünya üzerinde söz sahibi bir hale geldi. Eskiden sadece koruyucu bir katman olarak kullanılan ambalaj, günümüzde bambaşka bir boyuta ulaşmış durumda. Öyle ki, bir ürünün fiyatını ve satış oranını değiştiren en önemli unsurlardan biri haline geldi.

Ürettiğiniz ürünün ambalajı düz, basit ya da özelliksizse muhtemelen rakiplerinizin ürününden çok daha az satılacaktır. Yani ürününüz ne kadar iyi olursa olsun, insanların dikkatini çekmek için iyi ve özellikli bir ambalaja ihtiyacınız vardır.

Hepimiz, güne başladığımız andan itibaren gece olup uyuyana kadar yüzlerce farklı ürüne maruz kalıyoruz. Peki markette, pazarda, sokakta televizyonda gördüğümüz ürünlerden hangisi aklımızda kalıyor?

Bu soruyu etrafınızdakilere sorduğunuzda, büyük bir çoğunluğunun ambalajı en dikkat çekici olan ürünleri saydığını göreceksiniz.

Bize göre, markalaşmak ve satışlarını arttırmak isteyen firmaların PR çalışmalarının yanında ürün ambalajına da büyük önem vermesi, bu konudaki farkındalığı yükseltmesi gerekiyor.

İstatistiklere göre, herhangi bir ürünü eline alan müşterinin o ürünü satın alma oranı yüzde 70 civarında.  Bu durumda üreticinin yapması gereken en önemli şey ise, tüketicinin dikkatini çekerek rakipleri arasından sıyrılmak. Elbette bir markette ya da mağazada bunu gerçekleştirebilmenin tek yolu, hedef kitleye hitap edebilen bir ürün ambalajına sahip olmak.

Tüm dünyayı etkisi altına alan ve birçok sektörü durma noktasına getiren yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınına rağmen ambalaj sektörünün büyümeye devam etmesi, bu konudaki talebin ne kadar yüksek olduğunu kanıtlıyor.

Türkiye Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) tarafından açıklanan verilere göre, bu yılın ilk yarısında 2 milyar 414 milyon 219 bin dolarlık ihracat yapıldı.

Tüm bu faktörler göz önüne alındığında, ambalaj sektörünün dünya üzerindeki önlenemez büyümesinin devam edeceği su götürmez bir gerçek olarak karşımıza çıkıyor.