Geri dönüşüm, atık olarak nitelendirilen maddelerin çeşitli işlemler sonucunda hammadde olarak tekrar kullanılmasıdır.
Dünya nüfusu çoğaldıkça, doğal kaynakların kullanımı da ciddi ölçüde artmıştır.
Günümüzde bu kaynakları çok hızlı bir şekilde tüketmemiz ve doğanın kendini yenilemesine izin vermememiz dünyanın geleceğini tehlikeye atmaya başlamıştır. Bu nedenle insanlar olarak çevreye verdiğimiz zararın azaltılması konusunda çalışmalar yapmamız oldukça önemli bir hale gelmiştir.
Hayatımızın hemen her alanında kullanılan ve modern yaşamın vazgeçilmezi haline gelen ambalaj, sürdürülebilirlik için son derece önemli bir unsurdur.
Ambalaj sektöründe kullanılan çeşitli maddelerin doğaya zarar vermemesi ya da verdiği zararın mümkün olduğunca azaltılması gerekmektedir.
Bu konuda en büyük görev İpekoğlu gibi ambalaj üreticilerinin yanı sıra tüketicilere düşüyor. İnsanların mümkün olduğunca geri dönüşüme %100 uygun olan ambalajlı ürünleri tercih etmeleri ve bu ambalajları çöp olarak görmemeleri gerekiyor.
Çevre konusunda hassas olan pek çok ülkede, geri dönüştürülmesi mümkün olmayan maddelerden elde edilen ambalajların üretimine izin verilmiyor. Bu konuda Türkiye’de de, Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği bulunuyor. İnsanların da bu konuda ciddi bir hassasiyet geliştirmeleri ve uygun olan ambalajları geri dönüşüm sürecine dahil etmeleri gerekiyor. Aksi takdirde
Doğaya verdiğimiz zararların geri dönülemez boyutlara ulaşması kaçınılmaz olacaktır.
Ambalaj atıklarının geri dönüşüme kazandırılabilmesi için günlük hayatımızda küçük değişiklikler yapmamız ve bu değişiklikleri alışkanlık haline getirmemiz gerekiyor. Örneğin yediğimiz bir reçelin kavanozunu ya da içtiğimiz meyve suyunun kutusunu farklı yerlerde biriktirerek belediyelerin koyduğu geri dönüşüm kutularına atmamız oldukça kolay ve etkili bir çözümdür. Bu ve buna benzer ambalaj atıkları, birçok sektör tarafından rahatlıkla kullanılabilecek ikincil hammaddelerdir.
Bu konuda mutfağımızda yaptığımız ufak değişiklikler bile, bizden sonraki nesiller için çok büyük bir fayda sağlayacaktır.